Orzechy

Orzechy – chrup na zdrowie!

Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niebagatelne znaczenie dla naszych organizmów. Pomagają układowi nerwowemu poprzez wzmocnienie pamięci i koncentracji. Działają również na obniżenie „złego” cholesterolu LDL, co dodatkowo ma działanie przeciwmiażdżycowe. To jedne z najzdrowszych produktów, jakie możemy spożywać. Pomagają obniżyć cholesterol i są źródłem ważnych witamin. A do tego, choć są kaloryczne, pomagają schudnąć!

Chociaż badania pokazały, że osoby spożywające regularnie orzechy mają średnią niższą wagę, to należy je spożywać w małych dawkach i najlepiej w ramach dania, np. w sałatce (idealne rozwiązanie w diecie wegańskiej). Zawarty w orzechach błonnik i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach pomagają w trawieniu i przyspieszają metabolizm. Orzechy są bezpieczne, również dla cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. 

Kaloryczność orzechów

– nerkowce 553 kcal
– orzeszki ziemne (fistaszki) 560 kcal
– migdały 575 kcal
– pistacje 589 kcal
– pinie 629 kcal
– laskowe 640 kcal
– włoskie 645 kcal
– brazylijskie 660 kcal
– pekan 692 kcal
– makadamia 718 kcal

 

Nic tylko wybrać ulubione i jeść dziennie kilka – to na pewno wyjdzie nam na zdrowie!

Madam Catering Warszawa